انرژی خورشیدی معضل قطع برق را در عراق حل میکند؟
به گزارش تجارتنیوز، بانک مرکزی عراق پیش از این اعلام کرده بود که در سال 2022، برای تشویق طرحهای مرتبط با انرژیهای تجدیدپذیر، 750 میلیون دلار وام با بهره تقریباً صفر را به افراد و شرکتهای خصوصی که از انرژی خورشیدی استفاده میکنند، تخصیص میدهد.
در روستایی کوچک در کوههای کردستان عراق، پنلهای خورشیدی بیشتر خانهها را زینت میدهند. این امر بخشی از یک تلاش کوچک اما رو به رشد برای مهار انرژی خورشید در عراق محسوب میشود؛ جایی که برق کمیاب است.
دانیار عبدالله، یکی از ساکنان این روستا، میگوید: «پنلهای خورشیدی تمام نیازهای او را از جمله یخچال، تلویزیون، کولر هوا، ماشین لباسشویی و جاروبرقی پوشش میدهند.»
در سال 2018 نیز شخصی 2800 دلار برای نصب پنلهای خورشیدی برای خانه خود هزینه کرد و گفت: این کمک زیادی به ما کرده است.
عراق با وجود ثروت عظیم نفتی خود، پس از دههها جنگ و تحریم، و همچنین زیرساختهای نامناسب، برای تامین برق مورد نیاز جمعیت 43 میلیون نفری خود تلاش میکند.
حتی با وجود اینکه این کشور از آفتاب بیشتری نسبت به دیگر کشورها برخوردار است، اما حذف سوختهای فسیلی از اقتصاد عراق دشوار است.
اگرچه این کشور یک سوم انرژی مورد نیاز خود را از ایران تامین میکند، اما همچنان با قطعی برق روزانه مواجه است. در ماههای گرم تابستان که دمای هوا به محدوده 50 درجه سانتیگراد میرسد، وضعیت بدتر میشود.
عبدالله که به عنوان سرباز برای نیروهای کرد محلی کار میکند، میگوید: «قبلاً، ما برای مواجه با قطع برق که گاهی اوقات ممکن است 12 یا 13 ساعت در روز طول بکشد، یک ژنراتور داشتیم اما دائما خراب میشد.»
اکنون از 25 خانه در روستای او 17 خانه دارای پنلهای خورشیدی هستند.
انرژی خورشیدی جایگزین سوختهای فسیلی میشود؟
به گزارش zawya، در سراسر عراق، استفاده از انرژی خورشیدی بسیار کم است.
سیروان محمود، سخنگوی اداره برق کردستان عراق میگوید: «در نزدیکی سلیمانیه، دومین شهر بزرگ در منطقه خودمختار کردستان شمال عراق، تنها 500 خانوار از شش هزار خانوار، مجهز به پنلهای خورشیدی هستند. انرژی خورشیدی پس از تصویب مشوقهای پارلمان منطقه در سال 2021، برای جبران هرگونه برق اضافی که خانوادهها تولید میکنند، پیشرفت سریع و رو به رشدی داشته است.»
وی در ادامه بیان کرد: هدف این منطقه ساخت سه نیروگاه تجاری خورشیدی با ظرفیت کل 75 مگاوات است.
اما این تنها نشان دهنده افزایش کوچکی برای 24 هزارمگاوات تولید نیروگاههای برق عراق است. برای پایان دادن به قطعی برق، این کشور باید حداقل 32 هزارمگاوات تولید کند.
علیرغم پتانسیل عظیمی که این کشور دارد، انرژی های تجدیدپذیر در عراق کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. این کشور در طول 8760 ساعت در سال، بیش از سه هزار ساعت نور خورشید را تجربه کند.
علی الصفار، مدیر آبوهوا در بنیاد راکفلر مستقر در نیویورک، میگوید: «بدترین سایت خورشیدی در عراق، دارای منابعی است که تقریباً دو سوم بیشتر از بهترین سایت در آلمان است.»
با وجود این، گزارش اخیر بانک جهانی تاکید کرد که بیش از 98 درصد برق عراق هنوز از سوختهای فسیلی تولید میشود.
مقامات عراق میگویند که قصد دارند تا سال 2030 از انرژی سبز برای تامین یک سوم نیازهای کشور استفاده کنند. اما علیرغم اینکه چندین پروژه بزرگ با هیاهو بسیار اعلام شدهاند، هیچیک هنوز محقق نشده است.
TotalEnergies میگوید: «امیدوار است فاز اول یک نیروگاه خورشیدی هزارمگاواتی را ظرف دو سال تحویل دهد.»
در سال 2021، بغداد قراردادی را با شرکت اماراتی مصدر برای ساخت پنج نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ترکیبی هزار مگاوات امضا کرد.
فرهنگ استفاده از انرژی خورشیدی در عراق وجود ندارد
برای تشویق انرژیهای تجدیدپذیر، بانک مرکزی عراق در سال 2022 از تخصیص 750 میلیون دلار وام تقریباً بدون بهره برای افراد و شرکتهای خصوصی که از انرژی خورشیدی استفاده میکنند، خبر داد.
اما به گفته محمد الدلیمی، کارشناس انرژیهای تجدیدپذیر، این ابتکار به دلیل عدم همکاری بانکها متوقف شده است.
علی العامری، مدیر اجرایی Solar Energy Universe که زیرساختهای خورشیدی را نصب میکند، میگوید: «عراق فاقد یک فرهنگ خورشیدی است. او گفت که امسال، با این حال، مردم بیشتری به انرژی خورشیدی روی آوردهاند.»
شرکت او پنلهای خورشیدی را در حدود 12 سایت نصب میکند. وی در ادامه بیان کرد: قیمتها از 4500 دلار شروع میشود و تا شش هزار دلار میرسد.
در میان مشتریان او دانشگاهیان، پزشکان و همچنین آژانسهای بشردوستانه و کشاورزان دیده میشوند. از سال 2020، او تابلوهایی را روی 70 ساختمان، عمدتاً خانهها، در بغداد نصب کرده است. او افزود که علیرغم پیشرفت کند، پتانسیل انرژی خورشیدی عراق میتواند فرصتی برای حل همیشگی کمبودهای مزمن برق باشد.
انرژی خورشیدی عراق پنلهای خورشیدی
به اشتراک گذاری