طلاق عاطفی و راه جلوگیری از طلاق
طلاق عاطفی چیست؟
طلاق عاطفی به معنای ازدستدادن عشق و ارتباط عاطفی بین زوجین است که ممکن است منجر به جدایی قانونی نشود. در طلاق عاطفی، زوجین احساس بیگانگی، سردی، بیتوجهی و بیاهمیتبودن نسبت به هم میکنند و فقط به دلایلی مانند فرزندان، مسائل اجتماعی، مالی و غیره با هم زندگی میکنند. طلاق عاطفی ممکن است به دلایل مختلفی از جمله عدم توجه به نیازهای جنسی و عاطفی همسر، تغییر سطح انتظارات بعد از ازدواج، تأثیر فضای مجازی و روابط خارج از ازدواج، اختلافات فرهنگی و شخصیتی و غیره رخ دهد. طلاق عاطفی میتواند باعث بروز مشکلات روحی و روانی، کاهش اعتماد به نفس، افسردگی، خشم و نارضایتی شود.
طلاق روانی چیست؟
طلاق روانی یک مفهومی است که در زمینه روابط و ازدواج مطرح میشود. این اصطلاح برای توصیف وضعیتی استفاده میشود که در آن، هر دو طرف رابطه، از لحاظ روانی از یکدیگر دور شدهاند، اما هنوز بهصورت قانونی با هم ازدواج کردهاند. در این حالت، افراد ممکن است هنوز با هم زندگی کنند و حتی در چشم عموم به نظر برخوردار از یک رابطه سالم بروند، اما در واقع، علاقه و ارتباط روانی بین آنها کاهشیافته است. این مسئله معمولاً نتیجه نادیدهگرفتن نیازهای روانی یکدیگر، کمبود ارتباط و تعامل مناسب، یا تجربه تضاد و تنشهای مکرر در رابطه است. طلاق روانی ممکن است منجر به رابطهای سرد و بیروح شود که در آن، افراد فقط به دلایل قانونی، مالی یا دیگر دلایل غیر روانی با هم هستند. برای جلوگیری از طلاق روانی، توصیه میشود که زوجها بهصورت منظم با یکدیگر در مورد احساسات، نگرانیها و نیازهای خود صحبت کنند. همچنین، مشارکت در فعالیتهای مشترک و سپریکردن وقت کیفی با هم میتواند به تقویت رابطه کمک کند.
تفاوت طلاق عاطفی و طلاق روانی
طلاق عاطفی و طلاق روانی دو مفهوم نزدیک به هم هستند که هر دو به توصیف روابطی اشاره دارند که در آنها، ارتباط عاطفی بین زوجین کاهشیافته است. اما، این دو مفهوم تفاوتهای خاص خود را دارند:
طلاق عاطفی
این وضعیت زمانی رخ میدهد که یک یا هر دو طرف رابطه، احساس نزدیکی عاطفی را از دست میدهند. این ممکن است نتیجه نادیدهگرفتن نیازهای عاطفی یکدیگر، کمبود ارتباط و تعامل مناسب، یا تجربه تضاد و تنشهای مکرر در رابطه باشد. در طلاق عاطفی، افراد ممکن است هنوز با هم زندگی کنند و حتی در چشم عموم به نظر برخوردار از یک رابطه سالم بروند، اما در واقع، علاقه و ارتباط عاطفی بین آنها کاهشیافته است.
طلاق روانی
این وضعیت زمانی رخ میدهد که یک یا هر دو طرف رابطه، احساس نزدیکی روانی را از دست میدهند. در حالت طلاق روانی، افراد ممکن است هنوز با هم زندگی کنند و حتی در چشم عموم به نظر برخوردار از یک رابطه سالم بروند، اما در واقع، علاقه و ارتباط روانی بین آنها کاهشیافته است.
دلایل طلاق عاطفی
طلاق عاطفی، پدیدهای نیست که فقط محدود به یک عامل باشد. اما اغلب اوقات میتواند با یک علت ساده شروع میشود، مثلاً با یک جروبحث ساده بر سر یک مسئله ناچیز شروع شود و اگر شما و همسرتان آن مسئله را حل نکنید، ممکن است همین نقطه شروع یک طلاق عاطفی باشد. حتی اگر شما تصمیم اشتباهی در زندگی گرفته باشید، میتوانید به جای اینکه زندگی خود را بسوزانید، میتوانید زندگیتان را بسازید، با یادگیری، با شناخت، مطالعه و آموزش میتوانید اشتباهات خود را جبران کنید، زندگی خود را از سر بگیرید. نه اینکه جا بزنید و خیلی زود عقبنشینی کنید بمانید و زندگی خود را آن طور که دوست دارید ادامه بدهید.
جلوگیری از طلاق عاطفی
برای جلوگیری از طلاق عاطفی و سردی رابطه با همسرتان ابتدا باید مسئولیت انتخابهایتان را بپذیرید. اگر شما کسی را برای زندگی مشترک انتخاب کردهاید، با بروز مشکلات و اختلافات نباید برای پایاندادن به آن زندگی عجله کنید!! بلکه باید با دید بهتر مشکلاتتان را حل کنید و از سردشدن رابطه جلوگیری کنید، مثلاً بعد از درگیری و دعوا اگر دیدید مثلاً اشتیاقی برای غذا درستکردن ندارید و یا کارهایی که قبلاً با عشق و علاقه انجام میدادید و بعد از یک مشاجره دیگر علاقهای به انجام آن ندارید، سریعاً باید به فکر اصلاح خود باشید و اجازه ندهید این کدورت طولانی شود. از طرفی اگر محبتهایی که همسر شما نسبت به شما دارد را نبینید از او تشکر نکنید، حواستان به او نباشد، این را مرد شما بهخوبی درک میکند و ممکن است این شروع یک طلاق عاطفی باشد.
تست روانشناسی برای سنجش رابطه
برای سنجش رابطه خودتان میتوانید از تست های روانشناسی استفاده کنید، به همین منظور تست نجات رابطه را برایتان آماده سازی کرده ایم که میتوانید از آن ها بهره ببرید و رابطه خودتان را بسنجید .
احساس تنهایی در طلاق عاطفی
اکثر آدمها توی دوران بلوغ احساس میکنند که تنها هستند و هیچکس و ندارند و بعدازاین شروع میکنند کمکم شخصیت خودشون رو طوری شکل میدن که نیازی به کسی نداشته باشند. فرقی نمیکنه شما مرد باشید یا زن وقتی توی زندگی مشترک احساس تنهایی میکنید و همه بار زندگی روی دوش خودتون تکوتنهاست و احساس میکنید که نیازی به همسر ندارید طبیعتاً تلاش میکنید که تصمیم نهایی رو بگیرید و چیزهایی رو که تا الان خراب شده برای خودتان بازسازی کنید. توی این مرحله دید افراد نسبت به خودشون نسبت به دیدی که توی مرحله اول نسبت به خودشون دارن خیلی بهتر میشه.
برگشت به زندگی عادی بعد از طلاق عاطفی
مرحله پنجم و مرحله آخر طلاق عاطفی برگشت به زندگی عادی. شروع دوباره زندگی طبق روتین گذشته آخرین مرحله از فرایند طلاق عاطفی و طلاق قانونی فرد احساس میکنه که دوباره کنترل بیشتری روی زندگیاش داره و توی این مرحله از طلاق عاطفی شخص میتونه برنامهریزیهای دراز مدتی برای خودش انجام بده. اگر هر دو نفر تو این مرحله قرار داشته باشند؛ یعنی خواهان این باشند که جدا از هم زندگی کنند و برای خودشون برنامهریزی داشته باشند و زندگی خودشون رو کنترل و مدیریت کنند خیلی کمتر معمولاً روند طلاقشون طول میکشه و سریعتر میتونن پروسه جدایی رو طی بکنند.
آنچه باید از طلاق عاطفی بدانیم
از اونجایی که در طلاق عاطفی دو نفر بدون هیچ احساس، عاطفه، علاقه و همدلی با هم زندگی میکنند این شیوه ارتباط روح اونها رو دچار فرسایش میکنه؛ درصورتیکه فرزندی داشته باشند این شرایط بدتر هم میشه خیلی از مواقع فرزندان این خانوادهها نه فقط در کودکی بلکه توی بزرگسالی هم از این مسائل و آسیبهای روانی، شخصیتی و اجتماعی رنج میبرند و با کوچکترین مشکلی دچار فروپاشی میشوند. تقویت اعتماد و باورهای مشترک به همراه آموزش و یادگیری مهارتهای زندگی و ارتباطی میتونه تابآوری و قدرت مدیریت افراد رو در این موقعیتها افزایش بده و در کنترل و کاهش تنش به فرد کمک کنه. از طرف دیگر کاهش انتظارات و توقعها، تقویت تفکر عقلانی و اعتماد و بازگشت به خود، احترام و باور به تواناییهای همسر و نهادینهشدن فرهنگ مشاوره گرفتن و کمکگرفتن از روانشناس و متخصص در جامعه میتونه زوجها کمک کنه تا بهتر همدیگر رو بشناسند و تفاوتهای همدیگر رو درک کنند تا به این صورت توی مدیریت زندگی هم توانمندتر بشوند. برای استفاده از آموزش های طلاق عاطفی همین الان به وب سایت دکتر پریسا نصری مراجعه کنید.
منبع: پریسا نصری